המאמרים הנלמדים בקורס אוכל, חברה ותרבות (10978) לפי חלקי הקורס
א. מבוא
ב. מה יש לאכול? הסברים תרבותיים מול הסברים מטריאליסטים
מאכלים אסורים: תרבות או אקולוגיה?
- דגלס, מרי, [1966] 2004. "התועבות שבספר ויקרא." בתוך: טוהר וסכנה: ניתוח של המושגים זיהום וטאבו. תרגמה: יעל סלע. תל־אביב: רסלינג, עמ' 67–81.
- הריס, מרווין, [1985] 1987. פרות קדושות וחזירים משוקצים: חידות של מזון ותרבות. תרגמה: ציפי בורסוק. גבעתיים: מסדה, "החזיר המשוקץ," עמ' 54–71.
3. אוכל ומשמעות
- לוי-שטראוס, קלוד, [1964] 2005. מיתולוגיות, חלק ג: מוצא נימוסי השולחן. תרגם: יותם ראובני. תל־אביב: נמרוד, "המשולש הקולינרי," עמ' 352–364.
- בארת, רולאן, [1957] 2007. מיתולוגיות. תרגם: עידו בסוק. תל־אביב: בבל, "היין והחלב" עמ' 95–98; "הסטייק והצ'יפס" עמ' 99–101; "בישול מקושט" עמ' 159–161.
4. כלכלה פוליטית
- מינץ, סידני ו., "זמן, סוכר ומתיקות." תרגם: יורם שדה. תרגום של: Mintz, Sidney, 1978. "Time, Sugar and Sweetness." Marxist Perspectives 2(4): 56-73.
- ארינגטון, פ' וגוורץ, ד', "גסטרולוגיות איי האוקיינוס השקט: בעקבות שומני הכבש." תרגם: אודי תגרי. תרגום של: Errington, Frederick and Deborah Gewertz, 2008. "Pacific Island Gastrologies: Following the Flaps," Journal of the Royal Anthropological Institute 14(3): 590-608.
ג. אוכל ויחסים חברתיים
- זימל, גיאורג, [1910] 2012. "הסוציולוגיה של הארוחה," בתוך: כיצד תיתכן חברה ומאמרים נוספים. תרגמה: מרים קראוס. בני ברק: הקיבוץ המאוחד, עמ' 204–210.
- אליאס, נורברט, [1939] 2000. מתוך: "תהליך הציוויליזציה." תרגם: גדי אלגזי, זמנים 70: 84–89.
5. אוכל וטיפול/דאגה אכפתית (care)
- גביעון, ליאורה, 2012. ""אנחנו יותר משפחה עכשיו:" אוכל, אמהות ומשפחה בקיבוץ המופרט." גילוי דעת 1(1): 99–119.
6. משמעת, שליטה
- ביינם, קרוליין ווקר, 1985. "צומות, משתאות ובשרים: משמעותו הדתית של האוכל לנשים בימי־הביניים." תרגמה: יעל ארבל. ערך: גדי אלגזי. תרגום של: Carolyn W. Bynum, 1985. “Fast, Feast and Flesh: The Religious Significance of Food to Medieval Women,” Representations 11: 1-25.
- אליסון, אן, 1991. "אימהות יפניות והאובנטו: תיבת המזון כמכשיר אידיאולוגי של המדינה." תרגום: יורם שדה. תרגום של: Anne Allison, 1991. "Japanese Mothers and the Obentos: The Lunch-Box as Ideological State Apparatus." Anthropological Quarterly 64(4): 195-208.
ד. זהויות על השולחן
7. מעמד ומגדר
- בורדייה, פייר, 1979. "שלוש דרכים להיבדל." מצרפתית: ג'יזל ספירו וגדי אלגזי. עריכה מדעית: גדי אלגזי. תרגום של: Pierre Bourdieu, 1979. La distinction. Paris: Minuit, pp. 204-215.
- Johnston, Josée and Shyon Bauman, 2007. "Democracy versus Distinction: A Study of Omnivorousness in Gourmet Food Writing," American Journal of Sociology 113(1): 165-204.
8. אוכל ולאומיות
- אפדוראי, א', "כיצד יוצרים מטבח לאומי: ספרי בישול בהודו המודרנית." תרגם: יורם שדה. תרגום של: Appadurai, Arjun, 1988. "How to make a national cuisine: Cookbooks in Contemporary India," Comparative Studies in Society and History 30(1): 3-24.
- DeSoucey, Michaela, 2010. "Gastronationalism: Food Traditions and Authenticity Politics in the European Union." American Sociological Review 75(3): 432-455.
9. אוכל אתני
- גביעון, ליאורה, 2005. "חומוס, קוסקוס, סושי: אוכל ואתניות בחברה הישראלית." בתוך: אביעד קליינברג (עורך), בטן מלאה: מבט אחר על אוכל וחברה. תל אביב: כתר, עמ' 32–78.
- Dafna Hirsch, 2011. "Hummus is best when it is Fresh and made by Arabs: The Gourmetization of Hummus in Israel and the Return of the Repressed Arab," American Ethnologist 38(4): 617-630.
ה. מערכת האוכל העכשווית
10–11. המטבח המתועש
- Stephen Mennell, Anne Murcott and Anneke H. van Otterloo, 1992. "Food Technology and Its Impact." Idem. The Sociology of Food: Eating, Diet and Culture. Special issue of Current Sociology, 40(2): 68-74 (6).
- שלוסר, אריק, [2001] 2007. אומת המזון המהיר: על הצד האפל של הארוחה האמריקנית. תרגמה: רחל אהרוני. תל־אביב: הקיבוץ המאוחד, "הקדמה" עמ' 15–25; פרק 5: "מדוע הצ'יפס טעים כל כך," עמ' 141–166.
- Mennell, 1985. All Manners of Food: Eating and Taste in England and France from the Middle Ages to the Present. Urbana and Chicago: University of Illinois Press, chapter 12: "Diminishing Contrasts, Increasing Varieties," pp. 317-332.
- Warde, Alan, 1997. Consumption, Food and Taste: Culinary Antinomies and Commodity Culture. London: Sage, chapter 8: "The Reconstruction of Taste," pp. 157-179.
12. בין הגלובלי ללוקלי
- Yan, Yunxiang, 2008. "On Hamburgers and Social Space: Consuming McDonald in Beijing," in Carole Counihan and Penny Van Esterik (eds.), Food and Culture: A Reader, second edition. New York: Routledge, pp. 500-522.
- Wilk, Richard, 2006. Home Cooking in the Global Village: Caribbean Food from Buccaneers to Ecotourists. Oxford: Berg, chapter 2: "Globalization through Food," pp. 13-26.
13. אלטרנטיבות למערכת המזון המתועש
- גרוסגליק, רפי, 2016. "אזרחות-צרכנות? אוכל אורגני ותרבות גלובלית בישראל," סוציולוגיה ישראלית 17(2): 93–115.
- Weiss, Erica, 2016. "‘There are no chickens in suicide vests’: the decoupling of human rights and animal rights in Israel." Journal of the Royal Anthropological Institute 22(3): 688-706.