המאמרים הנלמדים בקורס אוכל, חברה ותרבות (10978) לפי חלקי הקורס

א. מבוא

ב. מה יש לאכול? הסברים תרבותיים מול הסברים מטריאליסטים

מאכלים אסורים: תרבות או אקולוגיה?

  • דגלס, מרי, [1966] 2004. "התועבות שבספר ויקרא." בתוך: טוהר וסכנה: ניתוח של המושגים זיהום וטאבו. תרגמה: יעל סלע. תל־אביב: רסלינג, עמ' 67–81.
  • הריס, מרווין, [1985] 1987. פרות קדושות וחזירים משוקצים: חידות של מזון ותרבות. תרגמה: ציפי בורסוק. גבעתיים: מסדה, "החזיר המשוקץ," עמ' 54–71.

3. אוכל ומשמעות

  • לוי-שטראוס, קלוד, [1964] 2005. מיתולוגיות, חלק ג: מוצא נימוסי השולחן. תרגם: יותם ראובני. תל־אביב: נמרוד, "המשולש הקולינרי," עמ' 352–364.
  • בארת, רולאן, [1957] 2007. מיתולוגיות. תרגם: עידו בסוק. תל־אביב: בבל, "היין והחלב" עמ' 95–98; "הסטייק והצ'יפס" עמ' 99–101; "בישול מקושט" עמ' 159–161.

4. כלכלה פוליטית

  • מינץ, סידני ו., "זמן, סוכר ומתיקות." תרגם: יורם שדה. תרגום של: Mintz, Sidney, 1978. "Time, Sugar and Sweetness." Marxist Perspectives 2(4): 56-73.
  • ארינגטון, פ' וגוורץ, ד', "גסטרולוגיות איי האוקיינוס השקט: בעקבות שומני הכבש." תרגם: אודי תגרי. תרגום של: Errington, Frederick and Deborah Gewertz, 2008. "Pacific Island Gastrologies: Following the Flaps," Journal of the Royal Anthropological Institute 14(3): 590-608.

ג. אוכל ויחסים חברתיים

5. אוכל וטיפול/דאגה אכפתית (care)

  • גביעון, ליאורה, 2012. ""אנחנו יותר משפחה עכשיו:" אוכל, אמהות ומשפחה בקיבוץ המופרט." גילוי דעת 1(1): 99–119.

6. משמעת, שליטה

ד. זהויות על השולחן

7. מעמד ומגדר

8. אוכל ולאומיות

  • אפדוראי, א', "כיצד יוצרים מטבח לאומי: ספרי בישול בהודו המודרנית." תרגם: יורם שדה. תרגום של: Appadurai, Arjun, 1988. "How to make a national cuisine: Cookbooks in Contemporary India," Comparative Studies in Society and History 30(1): 3-24.
  • DeSoucey, Michaela, 2010. "Gastronationalism: Food Traditions and Authenticity Politics in the European Union." American Sociological Review 75(3): 432-455.

9. אוכל אתני

  • גביעון, ליאורה, 2005. "חומוס, קוסקוס, סושי: אוכל ואתניות בחברה הישראלית." בתוך: אביעד קליינברג (עורך), בטן מלאה: מבט אחר על אוכל וחברה. תל אביב: כתר, עמ' 32–78.
  • Dafna Hirsch, 2011. "Hummus is best when it is Fresh and made by Arabs: The Gourmetization of Hummus in Israel and the Return of the Repressed Arab," American Ethnologist 38(4): 617-630.

ה. מערכת האוכל העכשווית

10–11. המטבח המתועש

  • Stephen Mennell, Anne Murcott and Anneke H. van Otterloo, 1992. "Food Technology and Its Impact." Idem. The Sociology of Food: Eating, Diet and Culture. Special issue of Current Sociology, 40(2): 68-74 (6).
  • שלוסר, אריק, [2001] 2007. אומת המזון המהיר: על הצד האפל של הארוחה האמריקנית. תרגמה: רחל אהרוני. תל־אביב: הקיבוץ המאוחד, "הקדמה" עמ' 15–25; פרק 5: "מדוע הצ'יפס טעים כל כך," עמ' 141–166.
  • Mennell, 1985. All Manners of Food: Eating and Taste in England and France from the Middle Ages to the Present. Urbana and Chicago: University of Illinois Press, chapter 12: "Diminishing Contrasts, Increasing Varieties," pp. 317-332.
  • Warde, Alan, 1997. Consumption, Food and Taste: Culinary Antinomies and Commodity Culture. London: Sage, chapter 8: "The Reconstruction of Taste," pp. 157-179.

12. בין הגלובלי ללוקלי

  • Yan, Yunxiang, 2008. "On Hamburgers and Social Space: Consuming McDonald in Beijing," in Carole Counihan and Penny Van Esterik (eds.), Food and Culture: A Reader, second edition. New York: Routledge, pp. 500-522.
  • Wilk, Richard, 2006. Home Cooking in the Global Village: Caribbean Food from Buccaneers to Ecotourists. Oxford: Berg, chapter 2: "Globalization through Food," pp. 13-26.

13. אלטרנטיבות למערכת המזון המתועש

  • גרוסגליק, רפי, 2016. "אזרחות-צרכנות? אוכל אורגני ותרבות גלובלית בישראל," סוציולוגיה ישראלית 17(2): 93–115.
  • Weiss, Erica, 2016. "‘There are no chickens in suicide vests’: the decoupling of human rights and animal rights in Israel." Journal of the Royal Anthropological Institute 22(3): 688-706.

תפריט נגישות